FacebookTwitter

Wie ben ik?

In de nieuwjaarsnacht van 1955 ben ik geboren aan de Dorpsstraat 37 in Wervershoof als vierde kind en derde zoon in een gezin dat uiteindelijk zou bestaan uit vijf kinderen. Vader is musicus en moeder is huisvrouw.

Als kind droomde ik ervan om journalist te worden. Om die reden ging ik in 1974 naar Utrecht als student aan de School voor de Journalistiek. Deze over-gedemocratiseerde opleiding werd een bittere teleurstelling. Daarna volgde de lerarenopleiding in Amsterdam waar ik ben opgeleid tot docent geschiedenis en Frans. Pas in 1998 haalde ik mijn onderwijsbevoegdheid Nederlands en in 2012 werd ik gecertificeerd NT2-docent. Hier tussendoor diverse schriftelijke opleidingen zoals NIMA Communicatie-A (2003), NIMA Marketing-A (2005) , Leiding geven (2006).

Ik wist al heel lang dat onderwijs voor mij niet zaligmakend was. Daarom richtte ik in 1999 KAMEDIA op om binnen een eigen bedrijf activiteiten te ontplooien. Aanvankelijk vooral veel journalistiek waarbij ik artikelen schreef voor onder meer Metro en Algemeen Dagblad. Later kwam de nadruk op NT2-onderwijs en het schrijven van literaire teksten (wat leidde tot Zwijgen).

Mijn eerste teksten die ook op het toneel zijn uitgevoerd waren voor het cabaret-duo 2-Zaam dat bestond uit André Oudejans samen met Frits Rijperman. Het betroffen zowel liedteksten als teksten voor sketches. Later maakte André deel uit van toneelgroep Kommotie waarvoor ik 5 eenakters schreef die met veel succes zijn uitgevoerd. Een aantal van die stukken wordt nog steeds door groepen op het repertoire genomen.

Een groot avontuur was het tot stand brengen van de muziektheater-productie ‘Etage’ samen met musicus Dick Boon uit Oostwoud. We richtten de Stichting Hoorns Muziektheater op om fondsen te werven wat ook lukte. We bereikten, los van de première in de Alkmaarse Vest, niet veel andere grote theaters, maar het is alle inspanning meer dan waard geweest.

Een ander hoogtepunt in mijn schrijvend bestaan was het libretto voor de opera ‘Het Portret’ dat genereus door de provincie werd gefinancierd. Deze opera zou gaan toeren in zuidelijk Noord-Holland. Het bleef helaas bij één voorstelling in Heemskerk.

In 2002 nam ik met de muziektheaterproductie ‘Kwint’ afscheid van het toneel. Daarna volgde een periode van zoeken: poëzie, korte verhalen. Uiteindelijk werd het een roman waaraan ik zes jaar werkte. In maart 2018 komt mijn tweede roman uit onder de titel ‘Schaduwzus’.

Ik woon en werk in Blokker, ben getrouwd met Afra Koopman en vader van twee zonen: Lennart en Matthijs.