FacebookTwitter

Wie ben ik?

In de nieuwjaarsnacht van 1955 word ik geboren aan de Dorpsstraat 37 in Wervershoof als vierde kind en derde zoon in een gezin dat uiteindelijk bestaat uit vijf kinderen. Vader is musicus en moeder is huisvrouw.

Als kind droom ik ervan om journalist te worden. Om die reden ga ik in 1974 naar Utrecht als student aan de School voor de Journalistiek. Deze over-gedemocratiseerde opleiding wordt een bittere teleurstelling. Daarna volgt de lerarenopleiding in Amsterdam waar ik ben opgeleid tot docent geschiedenis en Frans. Pas in 1998 haal ik mijn onderwijsbevoegdheid Nederlands en in 2012 word ik gecertificeerd NT2-docent. Hier tussendoor diverse schriftelijke opleidingen zoals NIMA Communicatie-A (2003), NIMA Marketing-A (2005) , Leiding geven (2006).

Ik heb heel lang geweten dat onderwijs voor mij niet zaligmakend is. Daarom richt ik in 1999 KAMEDIA op om binnen een eigen bedrijf activiteiten te ontplooien. Aanvankelijk vooral veel journalistiek waarbij ik artikelen schrijf voor onder meer Metro en Algemeen Dagblad. Later komt de nadruk op NT2-onderwijs en het schrijven van literaire teksten (wat leidt tot mijn eerste roman Zwijgen).

Mijn eerste teksten die ook vele malen op het toneel zijn uitgevoerd zijn bestemd voor het cabaret-duo 2-Zaam dat bestaat uit André Oudejans samen met Frits Rijperman. Deze betreffen zowel liedteksten als teksten voor sketches. Later maakt André deel uit van toneelgroep Kommotie waarvoor ik 5 eenakters heb geschreven die met veel succes zijn uitgevoerd. Een aantal van mijn stukken wordt nog steeds door groepen op het repertoire genomen. Mijn toneelwerk is uitgegeven bij Toneeluitgeverij Janssen in Antwerpen.

Een groot avontuur is ook het tot stand brengen van de muziektheater-productie ‘Etage’ samen met musicus Dick Boon uit Oostwoud en regisseur Walter Roozendaal. We richten de Stichting Hoorns Muziektheater op om fondsen te werven wat ook lukt onder meer bij de provincie Noord-Holland. We bereiken, los van de première in de Alkmaarse Vest, niet veel andere grote theaters, wel de nodige kleinere. Maar het is alle inspanning meer dan waard geweest.

Een ander hoogtepunt in mijn schrijvend bestaan is het libretto voor de opera ‘Het Portret’ dat ook genereus door de provincie is gefinancierd. Deze opera zou gaan toeren in zuidelijk Noord-Holland. Het blijft helaas bij één voorstelling in Heemskerk.

In 2002 neem ik met de muziektheaterproductie ‘Kwint’ afscheid van het toneel. Daarna volgt een periode van zoeken: poëzie, korte verhalen. Uiteindelijk verschijnt mijn eerste roman roman waaraan ik zes jaar heb gewerkt. In maart 2018 komt mijn tweede roman uit onder de titel Schaduwzus.

Ik woon en werk in Blokker, ben getrouwd met Afra Koopman en vader van twee zonen: Lennart en Matthijs.